Opstellingen


Opstellingen of systemisch werk is de laatste jaren sterk in opkomst.
Het meest bekend zijn de familieopstellingen, maar het opstellingenwerk is op vele manieren te gebruiken: organisatie of team opstellingen, maatschappelijke opstellingen, systeemopstellingen, hier en nu opstellingen, doelopstellingen en meer.
Zelf gebruik ik opstellingen ook creatief, waarbij de met de hele groep een opstelling doen.

Het opstellingenwerk is een methode om met plaatsvervangers, representanten genoemd, te kijken naar een probleem of een vraag.
Representanten kunnen (onbekende) mensen zijn, als er in een groep gewerkt wordt. Poppetjes als er op tafel individueel gewerkt wordt of grondankers, zowel voor groepen als individueel.

Drie universele basiswetten zijn de visie achter methode:
1. ordening; iedereen dient zijn eigenlijke plek in te nemen
2. balans in geven en nemen
3. iedereen hoort erbij

De representanten geven informatie over het bewuste én het (vaak grote) onbewuste deel van het probleem of de vraag. Ze laten zien en/of horen waar en hoe de basiswetten verstoord zijn. 
Hierdoor ontstaat een dieper en breder inzicht in het probleem of de vraag.

De begeleider gebruikt interventies om de basiswetten weer te herstellen. Daardoor ontspant het systeem, wat erg zichtbaar is in de houding van de representanten en de vraagsteller. 
Dan dienen de oplossingen en antwoorden zich 'als vanzelf' aan, omdat het probleem niet meer bestaat of omdat het probleem nu gesnapt wordt en er dan adequaat gehandeld kan worden. 
 

 

Wanneer gebruik je het?

Opstellingenwerk kan gebruikt worden bij problemen of vragen in ieder soort systeem. Binnen een gezin, binnen een team, op een afdeling, in een organisatie, in een klas, in een wijk, in elke soort groep. Ook kan opstellingenwerk goed ingezet worden als intervisiemethodiek bij het werken met klanten, patiënten, bewoners en dergelijke. Het inzetten van opstellingen bij maatschappelijke problematiek is nieuw en sterk in ontwikkeling. 
Het opstellingenwerk is vooral een geschikte methode voor een terugkerend probleem waar geen enkele actie/oplossing lijkt te werken. 
 

Problemen kunnen niet worden opgelost met het bewustzijn waarmee ze worden waargenomen, maar met het (systemische) onbewustzijn waarmee ze zijn ontstaan....

Vrij naar Albert Einstein
 

Voorbeelden:

  • Ik kan geen werk behouden, ik kan geen blijvende partner relatie opbouwen. 

  • Ik blijf maar ruzie met mijn dochter hebben, ondanks dat ik alle tips van de orthopedagoog opvolg.

  • Ondanks allerlei teambuilingssessies werkt het team niet naar behoren.

  • We hebben alle variabelen voor de verkoop van het nieuwe product goed verzorgd, maar toch vallen de verkoopcijfers onverklaarbaar tegen.

  • Ondanks alle antipest programma's blijft er in deze klas een 'pestcultuur' aanwezig.

  • Ik kom maar niet verder met deze coachingsklant, we hebben alles al gedaan met betrekking tot de gedragsproblematiek van deze bewoner en niets helpt.

  • Er is veel onrust in de wijk, wat is er nu werkelijk aan de hand?

  • Ook fysieke, psychische en sociale problemen kunnen een (gedeeltelijke) systemische oorzaak hebben.

Je kunt altijd mailen of bellen voor overleg als je twijfel hebt of het zin heeft om over een bepaalde vraag een opstelling te doen.

 

Doen?

Voor particulieren


Voor teams en bedrijven

De kosten van de verschillende opstellingen staan vermeld op de betreffende pagina's.

Als je van alle activiteiten op de hoogte wilt worden gehouden, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.